60 vacuum cleaners at Oorsmeer new music festival for children

by | Nov 2, 2003 | MACHINES

For Oorsmeer we realised a sound installation with 60 vacuum cleaners and played several concert especially for children. 2 November 2003 at Vooruit in Gent and 7. – 9. November 2003 at the Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Staalplaatsoundsystem is de naam van de groep die een geluidsmachine maakte aangedreven door maar liefst 60 stofzuigers. Bij een stofzuiger denk je wellicht niet aan een muziekfestival, maar eerder aan een saaie huishoudelijke klus en veel vervelend lawaai. Misschien maakt het idee van een “concert voor 60 stofzuigers” je eerder gek dan dat het je honger prikkelt eens te komen kijken en te luisteren. In de handen van Staalplaat verandert dat saaie lawaaiding echter in een bijzonder spektakel. Verbonden aan honderden speelgoedtoeters en allerlei prularia zorgt dit voor een uniek visueel en auditief spektakel. Na een bezoekje aan het “concert voor 60 stofzuigers” zal je mening over de stofzuiger niet meer zijn wat ze was.

Met zijn vierarmige draaitafel en een arsenaal van zestig verbouwde (met plastic buizen, flessen en speelse blaasinstrumenten getunede) stofzuigers, was Staalplaatstichter Geert-Jan Hobijn de opvallendste verschijning op het Oorsmeer Festival. Trouw aan het opzet van Oorsmeer bracht Staalplaat Soundsystem, voor de gelegenheid uitgedost als vuilnisman, een opgewekte set met kindvriendelijke collages. Gonzo hoorde een Berlijns hart tikken in deze Nederlandse installatiebouwer.
Door Peter Vercauteren/Gonzo